Du er her: Forside » Næsekirurgi » Næseoperation

Næseoperation

Næsens vigtigste funktioner er at opvarme, rense og fugte indåndingsluften, men næsens udseende har også stor betydning.
Da næsen er placeret centralt i ansigtet får den indflydelse på, hvordan vi oplever hele ansigtet og dermed personens ”udseende”.

Dobbeltbillederne viser parvis næsen før og efter næsekorrektion.
I alle tilfælde er operationen udført i fuld bedøvelse.

Forundersøgelse
Kirurgen foretager en vurdering af, om dine ønsker er realistiske, og om de er indenfor de muligheder og begrænsninger, der er for kirurgisk korrektion af næser.  Kun hvis kirurgen vurderer, at ønskerne er realistiske, bliver der tale om operation. Kirurgen undersøger og tager foto af næsen. Der laves en klar aftale om, hvad der skal ændres.
Næser er fra naturens hånd sjældent helt symmetriske, og der kan aldrig ved operation garanteres, at næsen bliver helt symmetrisk, små ujævnheder, som ikke er i øjnefaldende, må accepteres. 
Vi anbefaler, at du tager en ledsager med til forundersøgelsen.
Der tages foto af næsen. Disse fotos er til dokumentation i journalen. Hvis foto ønskes til eget brug, må man selv sørge for at få disse taget.

Før operationen
På operationsdagen møder du 1/2 - 3/4 time før operationen starter. Hvis operationen er i fuld bedøvelse, får du tildelt et værelse og en seng. Næsekirurgen vil gennemgå detaljerne vedrørende operationen og du får en snak med narkoselægen.
Tag ikke smertestillende med acetylsalicylsyre (Kodimagnyl, Magnyl o.l.) i 1 uge før eller efter operationen, da det øger risikoen for blødning. Normalt er der ikke smerter efter en næseoperation, men nogle kan have behov for lettere smertestillende medicin. 
Sørg for at have handlet ind til et par dage, da næsen har bedst af, at man holder sig i ro efter operationen. Sørg for at have isterninger i fryseren.

Operationen
En næseoperation varer 1 - 2 timer og udføres normalt i fuld bedøvelse. Små korrektioner kan dog udføres i lokal bedøvelse. Ved operationen ændres på formen af den brusk og knogle, som næsen er bygget op af, derved ændres næsens udseende.
Der bliver normalt ingen synlige ar. Når der fjernes bump på næsen, bliver der dog et par små stikmærker i folden mellem kinden og næsen. Disse mærker bliver normalt usynlige efter ca. 9 mdr.. Ved operation på næsetippen bliver der et mindre ar lige under næsen svarende til skillevæggen. For at støtte den nyopererede næse lægges der tamponer i næsen. Der lægges et lille rør i den ene side, så man kan få luft igennem næsen. Udvendigt støttes næsen af plaster og ofte også af gips.

Efter operationen
Efter fuld bedøvelse skal man hvile ca. 3 timer på klinikken. Man må ikke være alene eller køre bil det første døgn,- så lav en aftale om afhentning eller tag en taxa hjem.
Normalt er efterforløbet ikke smertefuldt, men der kan være en let trykkende hovedpine, og der kan være få smerter i næsen. Mod smerterne kan tages 2 tabletter Paracetamol/Pinex/Panodil/Pamol á 500 mg, maks. 4 gange dagligt. Læg evt. en pose med knuste isterninger hen over pande, næse og øjne, det mindsker også hævelsen. Sut evt. på isterninger, det køler og lindrer samt mindsker risiko for blødning.
Øjnene kan løbe i vand, og der kan være blodigt slim eller småblødning fra næsen. Efter operationen vil der være lidt siven af blodtilblandet slim under næsen, dette er ganske normalt. I sjældne tilfælde kan der komme næseblod dvs. vedvarende frisk blødning fra næsen (se under komplikationer).
Hvis der har været opereret på næseryggen, kommer der ofte blå rande og hævelse omkring øjnene (”sæbeøjne”) de første dage efter operationen - dette svinder i løbet af en uge.

Ved nysen skal munden åbnes højt op, så der ikke kommer overtryk til næsen. Ved nysetendens tilrådes at tage antihistamintabletter, det kan anbefales at købe disse inden operationen, de fås i håndkøb.
Ved generende blødning anbefales ispose som ovenfor nævnt, desuden tilrådes det at sutte på isterninger, samt at hæve hovedgærdet på sengen eller sætte sig op.  

De første dage efter operationen bør man ligge med hovedet højt under søvn. Brug et par store puder eller læg et par klodser, mursten eller store bøger under hovedenden af sengen.

Kontrol efter operationen
Bandagen fjernes på klinikken 3 - 8 dage efter operationen. Slimhinderne kan være temmelig irriterede, og der kan være tendens til skorper i næsen i flere uger efter operationen. De første 4 - 5 dage efter at bandagen er fjernet må man kun pudse næse med forsigtighed, men gerne suge indad (snøfte). 
Snus lidt saltvand op i næsen flere gange dagligt efter behov (en knivspids salt i et glas lunkent vand fra vandhanen). Smør evt. næseborene med Klorhexidinsalve, fed håndcreme eller vaseline. Tag den med ro i ca. 10 dage uden særlig anstrengelse og uden alkohol. Stærk fysisk aktivitet og sport frarådes i ca. 4 uger (håndbold, fodbold ridning, kampsport og lignende dog 6 uger).

Senere
De første uger efter operationen vil næsen være noget hævet og øm, og i nogle tilfælde kan den være lidt øm i flere måneder.
Efter 4 -5 måneder, når det meste af hævelsen er væk, tilbydes en kontrol på klinikken mhp. tjek af opheling samt fotodokumentation. 
Næsen kan ændre sig i op til 18 måneder efter operationen, dette skyldes, at det arvæv der dannes ved operationen ganske langsomt skrumper. Herefter kan man regne med, at næsens form og udseende er stationært og holder livet ud, bortset fra små forandringer, der bl.a. kan skyldes aldring og evt. ændringer i vægt.
Ca. 5 % af næseopererede får små utilsigtede ujævnheder, disse kan korrigeres med plaster, steroidindsprøjtning eller et lille indgreb i lokal bedøvelse. Eventuelle indgreb foretages tidligst 12-18 måneder efter operationen.

Komplikationer og bivirkninger
Der er sjældent komplikationer efter en næseoperation. Efter mindre end 1 % af operationerne kommer der infektion. Det mærker man ved feber og utilpashed og evt. tiltagende smerter i næsen.
I sjældne tilfælde (ca. 0,5 %) kan der komme næseblod dvs. vedvarende drypvis, frisk blødning fra næsen. Dette behandles på samme måde som almindelig næseblod ved sidde op og klemme fast om den nederste bløde del af næsen i mindst 10 minutter ad gangen. Desuden kan man sutte på isterninger og holde en pose med isterninger over næsen.
Ganske få kan være allergiske overfor plasteret. Hvis det er tilfældet, vil huden være rød og irriteret, når bandagen fjernes. Huden falder som regel til ro i løbet af få dage.

Kommer der feber, stærke smerter eller kraftig næseblødning, skal du ringe til næsekirurgen eller til H. C. Andersen Klinikken. Er der ingen at træffe, skal du rette henvendelse til lægevagten eller skadestuen. Selv om du er opereret på en privatklinik, får du den samme hjælp som alle andre hos læger eller på skadestuen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen, skal der gå en uge fra man har modtaget information, til man kan blive opereret (ved kosmetisk kirurgi).

Rev. igen 14.09.20

 

Vejledende priser

Forundersøgelse 800 kr
Kontrol efter eget ønske 500 kr
Kosmetisk næseoperation i lokalbedøvelse 18.000 - 32.000 kr
Kosmetisk næseoperation i fuldbedøvelse 26.000 - 46.000 kr

Der tages forbehold for prisændringer

  • Aksel Grøntved

    Aksel Grøntved

 
Site udviklet af Insoft Digital